Keittiöhyppelyn säännöt: Jokainen saa vuorotellen valita maan. Ruoka voi olla mikä tahansa tunnettu klassikko; myös jälkiruoat passaavat. Ulkona saa käydä syömässä. Kavereille saa kutsua itsensä. Kaikkea pitää maistaa, paitsi karrelle palanutta.

Kaikki alkoi loppiaisena. Thaimaan-tuliaisesta sukeutui currykana, joka aiheutti lapsissa tyypillisen reaktion: ”Yök, tollasta, en syö.” Selitin tytöille, että tämä on thaimaalaisten makaronilaatikkoa. Että on paras tottua erilaisiin makuihin, jos haluaa matkustella.

Olemme helsinkiläinen perhe. Minä olen Annika, haaveminäni laittaa ruokaa rakkaudella ja luovuudella hyvistä raaka-aineista. Reaaliminäni kokkaa usein kiireessä ja väsyneenä, monesti ei-niin-herkullista sapuskaa. Mieheni Taro on lähes kaksimetrinen ja kaikkiruokainen, mutta askeismiin taipuva. Esikoiseni Hertta menee syksyllä kouluun ja pitää eritoten mummin laittamasta ruuasta (jossa yleensä on voita, kermaa ja sitten jotain muuta). Kuopus Velma, 4, on iässä, jolloin kaikki ruoka on väärää, paitsi jos saa käyttää balsamicoa. Lisäksi perheessämme asuu heinäkuuhun asti saksalainen vaihto-oppilas Nele, joka tykkää suomalaisesta kouluruuasta. Elokuussa saamme perheenlisäystä sisilialaisesta vaihtarista Federicasta. Kissat Maukusti ja Hattikatti osallistuvat keittiöhommiin tunkemalla kuononsa leikkuulaudalle ja pyörimällä jaloissa.

Tavoitteita makumatkalla on kolme: 1) tehdä ainaisesta mitä-tänään-syötäisiin -pähkäilystä vähemmän tylsää ja enemmän inspiroivaa. 2) Löytää uusia makuja, tuoksuja ja puolia 3) Voittaa ”Maailman parhaat kasvattajat” -diplomi.


maanantai 24. tammikuuta 2011

Hans Välimäki, putkiaivoinen mies


Tänä keväänä telkkarissa käydään kokkisotaa. Master Chef vs Top Chef. Edellinen olemme me, oman elämämme nigellalawsonit. Jälkimmäinen on pro. Ammattikokit kisaavat paremmuudesta, eikä heidän tarvitse ensin opetella sipulinpilkontaa. Top Chefin ylituomari, tiukka ja suorasanainen Hans Välimäki, kävi radiolla haastattelussa. Sain tilaisuuden kertoa Hansille perheemme ruokamatkasta. Hän suhtautui ideaan vähän turhankin pragmaattisesti.
Kuuntele huippukokin kommentit täältä.
Raportoin myöhemmin sunnuntain italialaisesta illallisesta. Meillä kävi kylässä ehta italiano opastamassa lasagnen ja tiramisun valmistuksessa. Mmmmm.

 

2 kommenttia: