Keittiöhyppelyn säännöt: Jokainen saa vuorotellen valita maan. Ruoka voi olla mikä tahansa tunnettu klassikko; myös jälkiruoat passaavat. Ulkona saa käydä syömässä. Kavereille saa kutsua itsensä. Kaikkea pitää maistaa, paitsi karrelle palanutta.

Kaikki alkoi loppiaisena. Thaimaan-tuliaisesta sukeutui currykana, joka aiheutti lapsissa tyypillisen reaktion: ”Yök, tollasta, en syö.” Selitin tytöille, että tämä on thaimaalaisten makaronilaatikkoa. Että on paras tottua erilaisiin makuihin, jos haluaa matkustella.

Olemme helsinkiläinen perhe. Minä olen Annika, haaveminäni laittaa ruokaa rakkaudella ja luovuudella hyvistä raaka-aineista. Reaaliminäni kokkaa usein kiireessä ja väsyneenä, monesti ei-niin-herkullista sapuskaa. Mieheni Taro on lähes kaksimetrinen ja kaikkiruokainen, mutta askeismiin taipuva. Esikoiseni Hertta menee syksyllä kouluun ja pitää eritoten mummin laittamasta ruuasta (jossa yleensä on voita, kermaa ja sitten jotain muuta). Kuopus Velma, 4, on iässä, jolloin kaikki ruoka on väärää, paitsi jos saa käyttää balsamicoa. Lisäksi perheessämme asuu heinäkuuhun asti saksalainen vaihto-oppilas Nele, joka tykkää suomalaisesta kouluruuasta. Elokuussa saamme perheenlisäystä sisilialaisesta vaihtarista Federicasta. Kissat Maukusti ja Hattikatti osallistuvat keittiöhommiin tunkemalla kuononsa leikkuulaudalle ja pyörimällä jaloissa.

Tavoitteita makumatkalla on kolme: 1) tehdä ainaisesta mitä-tänään-syötäisiin -pähkäilystä vähemmän tylsää ja enemmän inspiroivaa. 2) Löytää uusia makuja, tuoksuja ja puolia 3) Voittaa ”Maailman parhaat kasvattajat” -diplomi.


lauantai 15. tammikuuta 2011

Aamiainen englantilaiseen tyyliin


Onneksi tuli nautiskeltua viiniä perjantai-iltana, jottei mennyt englantilaisen aamiaisen vaikutus hukkaan. Yleensä nukun lauantaisin ainakin yhdeksään, mutta nyt oli vääntäydyttävä ylös, alas ja keittiöön. Talouden kaikki pannut olivat käytössä, kun aamiaisen osaset paistuivat. Ja voi kyllä: voita kului!
 
Tuoremakkarat jouduttiin korvaamaan mustallamakkaralla. Mustamakkara vastaa englantilaisten 'blood puddingia', joka on käypä aamiaisen osa. Bubble and squeak ei pysynyt kasassa. En lisännyt taikinaan kananmunaa (vaikka ns. maalaisjärki niin sanoikin), koska Riikka, Seb, Wikipedia tai edes aina luotettava BBC eivät asiaa maininneet. Lisäksi ensimmäinen satsi paloi. Hash browns, se perunaröstin tyyppinen paistos, taas ei maistunut miltään. Siitä kirposi kuitenkin keskustelu:
A: Äiti on syönyt tätä Englannissa ja se oli tooooosi hyvää. Ihan erilaista kuin tämä.
H: Tää onkin äidin tekemää.
A: Niin juuri.
Hertan mielestä ruuat näyttivät pahalta. (Kehuin häntä sanavalinnasta.) Paitsi tietenkin paahtoleipä, joka oli sitä kaikkein vaaleinta ja vehnäisintä höttöä. Tytär myös toivoi (jo nyt!), ettei jatkettaisi tätä projektia enää ensi vuonna. (Tämä siis tiedoksi niille, jotka erehtyvät luulemaan, että olisi jotenkin hauskaa kasvaa perheessä, jonka äiti on vähän liian innokas.)
Velma epäili, että pekoni on pahaa. Kerroin sen maistuvan lähinnä suolalle ja rasvalle. Niinhän se mielipide sitten muuttui. 
Nele ei digannut mustastamakkarasta, mutta muista kyllä. 
Taron mukaan englantilainen aamiainen oli kuin englantilainen aamiainen.
Maukusti ja Hattikatti leikkivät koiria ja putsasivat pöydänalusen kananmunahipuista.
Itse sain pienimuotoisen ähkyn syötyäni kaiken, mitä tuossa kuvan lautasella oli.

9 kommenttia:

  1. Onks toi mustaamakkaraa? Eli kohtasiko kaksi Mansesteria?

    Hyvä idea Annika!

    tee Paula

    VastaaPoista
  2. Juu, mustaamakkaarahan se. Kun ei sitä brittiversiota löydy täkäläisistä kaupoista. Tyylirikko :-)

    VastaaPoista
  3. A:n ja H:n keskustelu parasta antia tässä. Äidin tekemä siis ihan erilaista kuin tosi hyvä englantilainen?

    VastaaPoista
  4. Ihanan viitseliäs olet! Kivaa luettavaa ja katseltavaa!
    Toivoo: kesäasukkiperheenne äiti Sanna

    VastaaPoista
  5. Tää blondimpi ex-kämppis taitaa jäädä tähän koukkuun.

    VastaaPoista
  6. muuten täydellinen, mutta tota pekonia tehdessä kannattaa miedolla lämmöllä ja pitkään niin tulee paras rapsakkain lopputulos. tos se näyttää hieman liian raa'alta. mutta onneksi ei tullu tosimiehen pekonia mikä on musta toiselta puolelta ja raaka toiselta :)

    VastaaPoista
  7. Lasten mielipiteet on aina parhautta, raakalaismaisesti kaikki vaan julki ;)

    VastaaPoista