Saksalaisen vaihtarimme Nelen läksiäisiä vietettiin kesäkuun viimeisenä keskiviikkona, tietenkin saksalaisissa tunnelmissa. Spotifyssa soi Rammstein ja Scorpions, mutta niitä kukaan ei kuullut, koska ilma oli parahultainen ulkona oleskelulle.
|
Tytär ja äiti. (Kuva: Tanja Heikkilä) |
Nele ehti asua meillä liki yksitoista kuukautta. Tuona aikana emme juurikaan löytäneet merkittäviä eroja saksalaisen ja suomalaisen kulttuurin välillä, kun huumorikin on yhtä mustaa ja kaikki jouluperinteetkin ovat tulleet tänne Saksanmaalta. Nele ihastui lohikeittoon ja suomalaiseen hiljaisuuteen (ehkä vähän liikaakin). Näitä kumpaakaan ei ollut tarjolla läksiäisiltana.
Googlailimme yhdessä saksalaisia salaattireseptejä, sillä Nelen mukaan bileissä on tapana tarjota erilaisia salaatteja. Päädyimme peruna- ja pastasalaattiin, tillikurkkuihin, kanaan ja tietenkin bratwursteihin, joita kävimme ostostelemassa Lidlistä (vaikka mainosmieheni haluaakin boikotoida kauppaa sen huonojen tv-mainosten takia. Vaikka minun mielestäni ne ovat ihan hauskoja. Ja minä kuitenkin olen meistä vanhempi ja seurannut innoissani telkkarimainontaa 5-vuotiaasta alkaen. Että jos joku tässä perheessä on mainosten asiantuntija, niin minä). Jälkiruoaksi meillä oli marjakiisseliä.
Juomapuoli olikin helpompi. Aikuiset saivat valita erilaisten saksalaisten oluiden ja kuivan Rieslingin väliltä. (Tarjolla oli myös punaviiniä, mutta se ei ollut saksalaista vaan sisilialaista perheemme seuraavan vaihtarin kunniaksi. Saksalaista punkkua ei nimittäin lähi-Alkosta löytynyt.) Lapsille ja lapsenmielisille oli virvokkeeksi omenavissyä.
Läksiäisillan lopuksi Riitta-mummo liittyi Facebookiin, jotta yhteydenpito Frankfurtin liepeille olisi yksinkertaisempaa.
Nelen läksiäismenu:
LeipääHapankaalia
Tilli-kurkkuja
Bratwursteja
Curryketsuppia (ketsuppia, curryjauhetta, sipulijauhetta, paprikajauhetta, tomaattipyreetä - keitetään hiljalleen parikymmentä minuuttia ja viilennetään)
Perunasalaatti
keitettyjä ja kuutioituja perunoita
pari maustekurkkua kuutioina
KASTIKE:
1 pieneksi silputtu sipuli
neljän keltuaisen majoneesi
pari ruokalusikallista jauhoja
puolitoista desiä omenaviinietikkaa
pari desiä vettä
puoli desiä sokeria
suolaa
pippuria
Kuullota sipuli tilkassa öljyä. Suurusta jauhoilla. Lisää viinietikka, vesi ja sokeri. Anna kiehua, kunnes kastike on melko töhnäistä. Anna jäähtyä ja lisää majoneesiin. (Minä en malttanut odottaa jäähtymistä ja kastike juoksettui. Oli pakko ottaa sauvasekoitin kaapista.) Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kastike varovasti peruna-kurkku-salaattiin. Anna maustua jääkaapissa.
Pastasalaatti
Keitettyä pastaa
Paistettua pekonia pieniksi paloiksi leikattuna
Herneitä
Gouda-juustoa kuutioina
Tomaattia kuutioina
Kurkkua kuutioina
(Suolakurkkua kuutioina)
KASTIKE:
Jogurttia
(Remoulade-kastiketta makua tuomaan)
Suolakurkkujen lientä jokunen lusikallinen
Pari lusikallista sinappia
Valkosipulijauhetta
Mustapippuria
Suolaa
Olutmarinoitu grillikana Kanan koipireisiä tai muita osia.
MARINADI:
Pähkinäöljyä
1 tl sinappia
pari desiä saksalaista tummaa olutta
puolikkaan sitruunan mehu (tai enemmänkin)
4 valkosipulinkynttä silputtuna
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
Annan kanan marinoitua useita tunteja, jopa yön yli.
Grillaa. Syö. (Rukoile.) Rakasta.
Rote Grütze eli marjakiisseli saksalaiseen tapaan
Erilaisia marjoja: mansikoita, mustikoita, vadelmia, kirsikoita
Hyvää marja- tai hedelmämehua
Sokeria
Maissitärkkelystä
Pilko isot mansikat neljään osaan. Halkaise kirsikat ja poista kivet.Pyöräyttele kirsikoita ja mustikoita kattilassa, kunnes niistä irtoaa vähän mehua. (Älä liikaa!)
Lisää mansikat ja mehu, ja lopuksi vadelmat (jotka muuten hajoavat helposti). Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja kaada kiehuvan seoksen joukkoon. Anna kiehua kolmisen minuuttia, kunnes marjamehu alkaa muistuttaa kiisseliä. Jäähdytä vallankin jääkylmäksi.
Itse olin kiisselinteossa liian hidas ja marjat ehtivät kiehua liikaa ja hajota. Tarkoitus on, että marjat säilyttävät muotonsa.
Tarjoile vaniljavaahdon kera.
Apfelschörle eli omenavissy Sekoita omenamehua vissyyn suhteessa 1:1. Nam! Tätä kuulemma juodaan Saksassa koko ajan ja hulluna.
|
Nele ja Hattikatti. |
Ilta oli lämmin ja mukava. Vähän lahjoja, paljon jäähyväishalauksia. Terveisiä Frankfurtiin ja tervetuloa käymään toiseen kotiin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti