Kalakastiketta
Karamellisoitua kalaa ananaskastikkeella ja riisiä
Kookoskakkua ja -kastiketta sekä
Nhoam pa kong eli katkarapusalaatti oli loistohyvää. Puolen vuoden ruokakokeilujen jälkeen alkaa paljastua kaava: tuliset alkusalaatit kulttuurissa kuin kulttuurissa hivelevät etenkin minun makuhermojani ja pääsevät oitis suosikkilistalle.
Anna-Mari toi paikallista kalakastiketta tuliaiseksi. |
3 ruokalusikallista limen mehua
1 rkl sokeria
1 rkl kalakastiketta
ripaus suolaa
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Lisää lopuksi 1 (makea) sipuli viipaloituna ja sekoita. Anna kastikkeen tekeytyä.
juustohöylällä viipaloitua kaalia sopivasti,
paprika viipaloituna ohuiksi siivuiksi,
kourallinen tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, thaibasilikaa).
Koristele annos paahdetuilla pähkinöillä tai pähkinämurskalla.
Vasemmalta: kalakastike, katkarapusalaatti, vesimeloni-smoothie. |
Tirk trey chu p'em eli makea kalakastike on tyypillinen dippikastike khmer-keittiössä.
n. ½ dl kuumaa vettä
saman verran sokeria
n. kahden limen mehu
n. ½ dl kalakastiketta
3 chiliä pilkottuna
(n. ½ dl paahdettuja pähkinöitä murskattuna)
(2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna)
Paaaaljon jäämurskaa
reilu 2 dl kivennäisvettä
4,5 dl vesimelonia kuutioksi leikattuna ja kivet poistettuna
loraus kondensoitua maitoa
(ja aikuisten juomaan voi lisätä vähän valkoista riisiviiniä)
Karamellisoidun kalan ainekset:
1 tl sokeria
n. 4,5 dl vettä
2 valkosipulin kynttä hienoksi silputtuna
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeira
1 tl suolaa
vaalealihaista kalaa leikattuna sopiviksi suupaloiksi (alkuperäisessä reseptissä
puolikas tuore ananas viipaloituna
3 kevätsipulia varsineen pilkottuna
mustapippuria
On välineitä, ja sitten on välineitä. |
Num tirk doung, kookoskakku
1 tl ruokaöljyä ja 1 tl jauhoja vuoan voiteluun
3,5 dl sokeria
n. 1 dl sulatettua voita
4 munaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl vaniljasokeria tai 2 tl vaniljauutetta
n. 1 dl kookosmaitoa
4,5 dl jauhoja
reilu ½ dl tuoretta tai pakastettua, silputtua kookospähkinää
Vispaa sokeri ja voi vaahdoksi, lisää munat yksi kerrallaan. Lisää kookosmaito. Sekoita leivinjauhe, suola, vaniljasokeri ja jauhot ensin keskenään, sitten joukkoon. Lisää kookospähkinä ja sekoista. Kaada taikina kulhoon ja paista puolisentoista tuntia. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta. Tarjoile kookoskastikeen sekä teen tai kahvin kera.
Tirk doung eli kookoskastike
ripaus sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl (tai enemmän) maizenaa (helpoin tapa lisätä maizena on ensin sekoittaa se tilkkaan kylmää vettä)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti