Keittiöhyppelyn säännöt: Jokainen saa vuorotellen valita maan. Ruoka voi olla mikä tahansa tunnettu klassikko; myös jälkiruoat passaavat. Ulkona saa käydä syömässä. Kavereille saa kutsua itsensä. Kaikkea pitää maistaa, paitsi karrelle palanutta.

Kaikki alkoi loppiaisena. Thaimaan-tuliaisesta sukeutui currykana, joka aiheutti lapsissa tyypillisen reaktion: ”Yök, tollasta, en syö.” Selitin tytöille, että tämä on thaimaalaisten makaronilaatikkoa. Että on paras tottua erilaisiin makuihin, jos haluaa matkustella.

Olemme helsinkiläinen perhe. Minä olen Annika, haaveminäni laittaa ruokaa rakkaudella ja luovuudella hyvistä raaka-aineista. Reaaliminäni kokkaa usein kiireessä ja väsyneenä, monesti ei-niin-herkullista sapuskaa. Mieheni Taro on lähes kaksimetrinen ja kaikkiruokainen, mutta askeismiin taipuva. Esikoiseni Hertta menee syksyllä kouluun ja pitää eritoten mummin laittamasta ruuasta (jossa yleensä on voita, kermaa ja sitten jotain muuta). Kuopus Velma, 4, on iässä, jolloin kaikki ruoka on väärää, paitsi jos saa käyttää balsamicoa. Lisäksi perheessämme asuu heinäkuuhun asti saksalainen vaihto-oppilas Nele, joka tykkää suomalaisesta kouluruuasta. Elokuussa saamme perheenlisäystä sisilialaisesta vaihtarista Federicasta. Kissat Maukusti ja Hattikatti osallistuvat keittiöhommiin tunkemalla kuononsa leikkuulaudalle ja pyörimällä jaloissa.

Tavoitteita makumatkalla on kolme: 1) tehdä ainaisesta mitä-tänään-syötäisiin -pähkäilystä vähemmän tylsää ja enemmän inspiroivaa. 2) Löytää uusia makuja, tuoksuja ja puolia 3) Voittaa ”Maailman parhaat kasvattajat” -diplomi.


sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kesäpäivä Kambodzassa arvovieraan kera

Hertan lempiohjaaja päiväkodissa otti hatkat viime syksynä ja lähti itämaille opiskelemaan joogaa. Anna-Mari ei kuitenkaan unohtanut pientä ihailijaansa, vaan lähetti pariin otteeseen postia Kambodzasta, vieläpä valokuvien kera. Kun Anna-Mari sitten tuli kesälomalle Suomeen, sovimme treffit kambodzalaisen illallisen merkeissä 8.7. Lapset olivat aivan innoissaan tästä harvinaisesta vieraasta. Söimme ulkona kauniissa kesäsäässä, joten khmer-musiikki jäi nyt kokematta. 

Ruokalistalla oli:

Katkarapusalaattia
Kalakastiketta
Karamellisoitua kalaa ananaskastikkeella ja riisiä
Kookoskakkua ja -kastiketta sekä
Vesimeloni-smoothieta ja kahvia

Nhoam pa kong eli katkarapusalaatti
oli loistohyvää. Puolen vuoden ruokakokeilujen jälkeen alkaa paljastua kaava: tuliset alkusalaatit kulttuurissa kuin kulttuurissa hivelevät etenkin minun makuhermojani ja pääsevät oitis suosikkilistalle.

Anna-Mari toi paikallista
kalakastiketta tuliaiseksi.
Tee ensin...
KASTIKE, eli sekoita:
3 ruokalusikallista limen mehua
1 rkl sokeria
1 rkl kalakastiketta
ripaus suolaa
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

Lisää lopuksi 1 (makea) sipuli viipaloituna ja sekoita. Anna kastikkeen tekeytyä.
Sillä välin kokoa...
SALAATTI eli pistä kulhoon...
juustohöylällä viipaloitua kaalia sopivasti,
paprika viipaloituna ohuiksi siivuiksi,
katkarapuja (alkuperäisessä ohjeessa käytetään raakoja, minä käytin pakastettuja)
Kaada kastike salaatin päälle, sekoita ja lisää sekaan...
kourallinen tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, thaibasilikaa).

Koristele annos paahdetuilla pähkinöillä tai pähkinämurskalla.

Vasemmalta: kalakastike, katkarapusalaatti, vesimeloni-smoothie.

Tirk trey chu p'em eli makea kalakastike on tyypillinen dippikastike khmer-keittiössä.

n. ½ dl kuumaa vettä
saman verran sokeria
n. kahden limen mehu
n. ½ dl kalakastiketta
3 chiliä pilkottuna
(n. ½ dl paahdettuja pähkinöitä murskattuna)
(2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna)
Sekoita kuuma vesi ja sokeri, kunnes sokeri on sulanut. Lisää ainekset ja jäähdytä. Koristele pähkinöillä ennen tarjoilua.

Tirk kos aulat eli Vesimeloni-smoothie

Paaaaljon jäämurskaa
reilu 2 dl kivennäisvettä
4,5 dl vesimelonia kuutioksi leikattuna ja kivet poistettuna
loraus kondensoitua maitoa
(ja aikuisten juomaan voi lisätä vähän valkoista riisiviiniä)

Sekoita monitomikoneessa.

Trey kho manor,
Karamellisoidun kalan ainekset:
1 tl vettä
1 tl sokeria
n. 4,5 dl vettä
2 valkosipulin kynttä hienoksi silputtuna
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeira
1 tl suolaa
vaalealihaista kalaa leikattuna sopiviksi suupaloiksi (alkuperäisessä reseptissä
puolikas tuore ananas viipaloituna
3 kevätsipulia varsineen pilkottuna
mustapippuria
Tee ensin karamellisointi eli laita isoon pannuun teelusikallinen vettä ja sokeria. Hämmennä, kunnes sokeri muuttuu tummanruskeaksi (varo, ettei pala!) ja lisää sitten heti 4,5 dl vettä joukkoon ja hämmennä. Lisää valkosipuli, kalakastike, sokeri ja suola. Lisää kala ja ananas, anna hiljakseen kiehua, kunnes kala on pehmeää ja vettä on haihtunut. Lisää kevätsipulit ja mustapippuri. Tarjoile riisin kera.

On välineitä, ja sitten on välineitä.

Num tirk doung, kookoskakku

1 tl ruokaöljyä ja 1 tl jauhoja vuoan voiteluun
3,5 dl sokeria
n. 1 dl sulatettua voita
4 munaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl vaniljasokeria tai 2 tl vaniljauutetta
n. 1 dl kookosmaitoa
4,5 dl jauhoja
reilu ½ dl tuoretta tai pakastettua, silputtua kookospähkinää
Lämmitä uuni 175-asteiseksi ja voitele kakku- tai leipävuoka.
Vispaa sokeri ja voi vaahdoksi, lisää munat yksi kerrallaan. Lisää kookosmaito. Sekoita leivinjauhe, suola, vaniljasokeri ja jauhot ensin keskenään, sitten joukkoon. Lisää kookospähkinä ja sekoista. Kaada taikina kulhoon ja paista puolisentoista tuntia. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta. Tarjoile kookoskastikeen sekä teen tai kahvin kera.

Tirk doung eli kookoskastike

1 prk kookosmaitoa
ripaus sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl (tai enemmän) maizenaa (helpoin tapa lisätä maizena on ensin sekoittaa se tilkkaan kylmää vettä)
Sekoita ainekset pikku kattilassa, kunnes kastike sakenee
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti